Vizualizari  545
 

Dentosan Med - Servicii medicale

Cluj-Napoca

Servicii medicale

Tratamentul cu plasma A-PRF, I-PRF

Una dintre cele mai noi tehnici folosite cu succes in stomatologie, in special in implantologie chirurgie orala si estetica faciala o reprezinta tehnica A-PRF si I-PRF. A-PRF este o plasmă bogată în fibrina care se obține din sânge extras de la pacient și prelucrat prin procedee specifice de laborator si anume prin centrifugare. Extracția și prelucrarea plasmei se execută în timpul operațiilor chirurgicale dentare (extracție, sinus lift,  implant dentar) și aceste operații se finalizează cu utilizarea plasmei obținute în zona operatorie.

Plasma PRF conține o concentrație mare de fibrina, factori de creștere care promovează proliferarea, chemotaxia și diferențierea celulelor, procese esențiale în osteogeneză (generarea de os nou).
Centrifugarea fără anticoagulanți permite recuperarea cheagului de fibrină care conține plachetele și prin urmare factorii lor de creștere care sunt printre alții, PDGF-ul (Platelet-derived growth factor), TGF-ul Beta(Transforming growth factor beta) si VEGF-ul (Vascular endothelial growth factor). Fibrina joacă astfel un dublu rol: rezervor de citockine și matrice de cicatrizare celulară.

Implante

D-na Dr. Balog Cristiana fiind specialist in chirurgie dento-alveolara va poate realiza tratamente chirurgicale implantologice la standarde internationale iar D-l. Dr. Balog Anton fiind specialist in protetica dentara va poate realiza cu maxima rigurozitate tratamentele protetice pe implante. 

Un implant dentar este un surub de titan care inlocuieste practic radacina unui dinte care lipseste.

Implantul este inserat in osul maxilar sau mandibular printr-o interventie chirurgicala. Ulterior, se asteapta o perioada de timp, pana se stabileste o relatie de legatura (osteointegrare) intre implant si os, astfel ca implantul sa poata servi drept sprijin pentru o coroana, proteza partiala/totala fixa sau proteza mobilizabila. Implantele dentare pot sa inlocuiasca un singur dinte sau mai multi dinti.

Lucrarile protetice fixe cu sprijin implantar au aspect asemanator dintilor naturali, iar functia dintelui lipsa este preluata de noua structura.

Coroane zirconiu

Zirconiul in stomatologie. Lucrari dentare din zirconiu.

Zirconiul este un material care a aparut recent si a revolutionat stomatologia. Datorita proprietatilor exceptionale, acesta poate fi folosit in mai multe scopuri. Pentru prelucrare, este nevoie de sisteme computerizate extrem de sofisticate.
Zirconiul este un un material ceramic de culoare alba care se prezinta sub forma de blocuri de diverse forme si marimi. In stomatologie nu se foloseste zirconiul pur, ci o combinatie chimica a acestuia numita oxid de zirconium

Utilizarile zirconiului in stomatologie:

Scheletul de sustinere al lucrarilor ceramice. Este cea mai importanta utilizare a zirconiului. Lucrarile cu schelet de sustinere din zirconiu vor avea o rezistenta si o estetica deosebita, putandu-se confectiona atat coroane dentare simple cat si punti intinse.

Lucrari protetice integral din zirconiu. In anumite cazuri, mai ales pe dintii din spate, se pot executa coroane sau punti dentare din zirconiu, fara strat ceramic. Acestea vor avea o culoare alba, pastrand toate avantajele zirconiului.
Implanturi dentare. Nu tot implantul va fi confectionat din zirconiu ci doar bontul artificial, adica partea implantului peste care va fi realizata lucrarea protetica. Pentru a obtine cele mai bune rezultate estetice, se recomanda ca peste implanturile dentare din zirconiu sa se execute lucrari protetice tot din zirconiu.

Prelucrarea zirconiului:

Zirconiu se prelucreaza exclusiv prin frezare computerizata, fiind necesare aparate sofisticate de o inalta precizie. Etapele realizarii scheletului de zirconiu implica mult mai putin participarea tehnicianului dentar, majoritatea fazelor realizandu-se cu ajutorul sistemelor automatizate.

Sistemele CAD/CAM:

Sunt sisteme extrem de evoluate cu ajutorul carora se pot realiza atat lucrari de zirconiu cat si lucrari integral ceramice. Sunt formate, in mare, din 2 parti.
Scanerul : este un sistem computerizat care realizeaza imagini 3D a amprentei dentare sau a modelului de gips. Dupa inregistrarea acestor imagini, calculatorul poate proiecta a varietate mare de lucrari dentare : de la coroane unice pana la punti dentare complexe. Aparatul foloseste o tehnologie asemanatoare cu cea din industria aeronautica. Precizia proiectarii este extrem de ridicata, sistemul avand o marja de eroare de sub 20 de microni. Dupa proiectare, computerul trimite datele masinii de frezat. Masina de frezat : este sistemul care executa frezarea blocurilor de zirconiu conform informatiilor primite de la computer. Foloseste freze speciale cu o precizie desavarsita.

Confectionarea scheletului de zirconiu:

  • Dupa incheierea prepararii dintilor prin slefuire, se ia o amprenta totala a arcadelor dentare.
  • Se toarna modelele de gips, apoi se plaseaza modelele sau amprenta in scanerul computerizat. Acesta va crea o imagine tridimensionala a cazului protetic.
  • Se introduc datele specifice cazului clinic in calculator. Acesta va proiecta lucrarea si va trimite informatiile masinii de frezat.
  • Masina de frezat va executa scheletul lucrarii taind din blocurile de zirconiu. Precizia este desavarsita.
  • Dupa frezare, scheletul de zirconiu se introduce intr-un cuptor special la temperaturi de peste 1500 grade Celsius timp de 6-7 ore. Aceasta operatiune se numeste sinterizare si are scopul de a creste rezistenta zirconiului la rupere si tractiune.
  • Dupa finalizare, scheletul se trimite la cabinetul stomatologic pentru proba. Daca lucrarile vor fi realizate integral din zirconiu, sistemul CAD/CAM va fi programat in executia definitiva a lucrarii.
  • Bonturile artificiale folosite la implanturile dentare sunt prefabricate, venind in seturi de diverse forme si marimi.

Coroane ceramice

Ceramica dentara este cea mai buna alegere pe care o poate face un pacient in cazul unei lucrari dentare, fie ca este vorba de o restaurare redusa fie de o punte dentara sau proteza mobilizabila extinsa.
Calitatile ceramicii sunt net superioare oricarui alt material fizionomic folosit in stomatologie, fiind singurul care are atat o estetica deosebita ( gama de culori mare, transluciditate apropiata de cea a dintilor naturali ) cat si o rezistenta excelenta la masticatie.

Ceramica este singurul material fizionomic care poate acoperi dintele pe toate fetele, inclusiv cea ocluzala ( cea pe care se efectueaza masticatia ). Celelalte materiale fizionomice, avand o rezistenta scazuta, nu se pot plasa in aceste zone, deoarece se risca fracturarea sau tocirea lor.

Parodontologie

D-na Dr. Balog Cristiana fiind specialist in chirurgie dento-alveolara va poate realiza tratamente chirurgicale parodontale la standarde internationale.Boala parodontala este o afectiune cronica care are drept cauza flora microbiana anaeroba din cavitatea orala. Aceasta afecteaza structurile care mentin dintele pe arcada: gingia, ligamentul parodontal si osul alveolar.

Prima faza a bolii este gingivita, inflamatia gingiei, dupa care evolueaza catre structurile profunde. Primul semn al gingivitei este sangerarea provocata de periaj sau de masticatie si este insotita de modificarea culorii gingiei care devine rosie-violacee, senzatie de tensiune si prurit. Treptat gingia impreuna cu suportul osos "se retrag", radacinile dintilor devin vizibile, iar dintii se mobilizeaza. In ultima faza dintii sunt expulzati spontan de pe arcada fara a avea vreo alta afectiune de tipul cariei dentare.

Evolutia bolii este intretinuta de actiunea unor factori favorizanti:

  • Igiena orodentara necorespunzatoare 
  • Tartrul 
  • Fumatul
  • Probleme de ocluzie
  • Prezenta unor factori retentivi la nivelul dintilor (ex. carii netratate)
  • Anumite boli generale (ex. diabetul zaharat)
  • Stari fiziologice: pubertatea, sarcina
  • Stresul psihoemotional

Tratamentul bolii parodontale este multimodal, se adreseaza mai multor cauze de boala posibile si de lunga durata. Presupune o buna colaborare cu pacientul. Odata inceput acest tratament trebuie urmat toata viata. In timp pot aparea acutizari, evolutii rapid progressive care obliga la schimbarea atitudinii terapeutice. Costurile tratamentului sunt ridicate mai ales atunci cand se folosesc produse de inlocuire a osului de tipul osului artificial si a membranelor. Tratamentul bolilor parodontale nu depinde doar de experienta si calificarea medicului stomatolog. Un factor esential in succesul terapiei este cooperarea sincera a pacientului si consecventa acestuia in mentinerea unei igiene orale stricte.
Conduita terapeutica in cazul parodontopatiilor trebuie sa urmareasca mentinerea si imbunatatirea functiilor aparatului dento-maxilar: estetica, fonatie, masticatie. Pentru abordarea acestor afectiuni este necesara planificarea tratamentului, iar stabilirea etapelor trebuie realizata inainte de a incepe terapia. Planul de tratament trebuie sa fie adaptat la realitate si flexibil, pentru a se putea modela in functie de situatiile aparute pe parcurs.

I. Terapia initiala - profilaxie parodontala

Terapia initiala include proceduri stomatologice neinvazive ce au ca scop fie prevenirea agravarii afectiunii, fie stabilizarea proceselor infectioase (controlul bolii active) inaintea realizarii unor interventii chirurgicale.

  • Controlul placii microbiene. In acest scop medicul trebuie sa incerce o educare a pacientului in privinta formarii unor bune obiceiuri igienice orale. Lipsa practicilor de mentinere a igienei bucale pune in pericol orice interventie pentru controlarea bolilor parodontale. Insusirea tehnicii corecte de periaj dentar, utilizarea atei dentare si a celorlalte accesorii specifice (perii interdentare, apa de gura, etc.) este esentiala in aceasta etapa de tratament.
  • Detartraj si planare radiculara. Detartrajul, periajul profesional si dusurile bucale pe baza de clorhexidina reprezinta primii pasi in igienizarea eficienta a dintilor. Indepartarea tartrului supra si sub gingival are ca rezultat scaderea inflamatiei gingivale, precum si a sangerarii. Pacientul are posibilitatea de a observa primele transformari palpabile in cadrul terapiei parodontale.
  • Sunt situatii in care planarea radiculara si chiuretatea incidentala a tesuturilor moi rezolva problemele pacientului in totalitate si astfel terapia parodontala se incheie aici.
  • Corectarea restaurarilor dentare defectuoase. Ruperea barierei impermeabile a restaurarilor duce la acumulari de bacterii si contribuie la iritarea locala a gingiei. Lucrarile protetice vor fi reparate sau refacute.
  • Extractii strategice. Eliminarea dintilor nerecuperabili este o parte importanta a tratamentului si poate fi realizata fie in cadrul terapiei initiale, fie in cadrul interventiilor chirurgicale. Extractia timpurie va permite vindecarea alveolelor si un mai bun control al placii bacteriene. Pentru imbunatatirea esteticii si a functiei ocluzale, se pot realiza proteze partiale provizorii.
  • Imobilizarea dintilor parodontotici. Aceasta procedura se realizeaza dupa evaluarea ocluzala si reducerea eventualelor forte anormale aplicate dintilor. Tehnica de imobilizare trebuie sa aiba in vedere permiterea igienizarii cu usurinta a dintilor.
  • Tratament ortodontic. Realinierea dintilor poate fi un real ajutor in controlul placii bacteriene. Igienizarea va fi mai eficienta si dintii vor fi mai receptivi la tratamentul parodontal.


Pe durata de vindecare a parodontiului pacientul trebuie sa revina periodic la medic, pentru evaluarea eficientei tratamentului. Raspunsul tesuturilor la terapie este la fel de important ca abilitatea pacientului de a mentine starea de sanatate a cavitatii bucale. Evaluarea si reevaluarea terapiei initiale este importanta deoarece medicul poate observa evolutia tesuturilor si, dupa caz, va relua procedurile sau chiar va incheia terapia activa.

II. Interventii chirurgicale parodontale

Aceste interventii au ca scop crearea unei arcade dentare neretentive, dar si satisfacerea necesitatilor fizionomice si functionale ale pacientului, aceste deziderate realizandu-se prin micsorarea pungilor parodontale si eliminarea leziunilor de furcatie. Diagnosticul si alegerea corecta a procedurii chirurgicale sunt esentiale pentru un rezultat bun.
Procedurile efectuate pe tesuturile dure urmaresc modificarea anatomiei zonelor in care controlul placii bacteriene este dificil sau chiar imposibil: pungi parodontale intraosoase si in jurul furcatiilor dintilor pluriradiculari.

  • Gingivectomie. Prin aceasta interventie se indeparteaza tesuturile hipertrofiate si se aplica in cazul pungilor parodontale supraosoase si tesutului gingival fibros sau marit. Gingivectomia nu este adecvata pentru defectele intraosoase.
  • Chiuretaj subgingival. Astfel medicul poate avea acces optim pentru a curata suprafata radacinii dintelui. Se incizeaza un lambou mucoperiostal, apoi se indeparteaza tesutul granular cu chiureta.
  • Gingivoplastie. Reprezinta remodelarea tesutului gingival si se realizeaza de obicei impreuna cu gingivectomia.
  • Inductie osoasa. Realizeaza reparatia defectelor osoase prin aditia unor materiale diverse: ceramica, cartilaj, os din alta partea corpului, etc.
  • Rezectia osoasa. Leziunile intraosoase sunt produse de distrugerea si resorbtia osoasa din cadrul parodontitei inflamatorii. Rezectia are scopul de a recontura osul, astfel incat sa nu existe muchii ascutite sau denivelari. Astfel osul devine o baza propice pentru atasamentul gingival si eliminarea pungilor parodontale. Eventualele proceduri post-rezectie osoasa se vor realiza dupa vindecarea completa a parodontiului, adica 6 - 12 luni.
  • Tratamentul leziunilor de furcatie. Leziunile de furcatie reprezinta una dintre cele mai dificile probleme ale terapiei parodontale. Tratamentul consta in osteoplastie si / sau odontoplastie (remodelarea osului, respectiv a dintelui), in amputarea radacinii, sau hemisectie (taierea dintelui in doua parti si indepartarea unei jumatati). In urma acestor tratamente este necesara restaurarea dintelui - intai temporara, apoi definitiva.
  • Regenerare tisulara ghidata. Aceste interventii chirurgicale au ca scop inlocuirea tesuturilor moi sau dure pierdute cu materiale biocompatibile care sa stimuleze regenerarea tisulara. Pentru tesuturile moi se utilizeaza diferite tipuri de membrane bioabsorbabile sau care vor trebui sa fie eliminate ulterior, iar pentru tesutul osos se utilizeaza grefe din propriul os al pacientului sau materiale sintetice.


Prognosticul unui dinte a carui radacina a suferit diverse interventii chirurgicale poate evolua in moduri diverse, in functie de includerea intr-un plan de restaurare dentara, de structura osoasa reziduala ce va sprijini dintele, precum si de motivatia si igiena orala a pacientului. Controlul placii bacteriane este esential in pastrarea functionalitatii dintelui.

III. Solutii terapeutice radicale

Retractia gingivala, resorbtia osoasa si caderea dintilor sunt indicii evidente ale esecului terapiilor parodontale. In asociere cu refuzul pacientului de a coopera cu medicul stomatolog, sau de a pastra o igiena stricta, toate acestea conduc la o abordare mult mai radicala. Se vor extrage toti dintii nerecuperabili si se va alege un tip de protezare: implanturi dentare, proteze partiale fixe sau mobilizabile sau proteza totala.

IV. Terapie parodontala de suport

In cazul in care terapia parodontala a avut succes, este necesara reevaluarea continua a statusului parodontal, in special pentru a identifica zonele in care igiena orala nu are eficienta dorita.

Pedodontie

Pedodontia sau stomatologia pediatrica se ocupa de tratamentul afectiunilor dentare la copii atat in dentatia temporara cat si in cea mixta cand incep sa erupa dintii permanenti. In timpul etapei de inlocuire a dintilor de lapte cu dinti permanenti (5-11 ani) sunt necesare ingrijiri speciale ale dintilor care sa permita o dezvoltare normala a aparatului dentomaxilar si sa evite aparitia unor potentiale afectiuni ale dentatiei permanente.Cabinetul DentosanMed ofera:

  • servicii individualizate de consiliere privind folosirea mijloacelor de igienizare la copii (instruire cu privire la folosirea tehnicilor corecte de periaj, alegerea periutei si a pastelor de dinti )
  • tratamente pentru prevenirea aparitiei cariilor dentare ( fluorizari topice si sigilari dentare) precum
  • tratamente pentru rezolvarea cariilor dentare si a complicatiilor acestora.

In Cabinetul DentoSanMed tratamentele se desfasoara intr-un cadru prietenos, cu multa rabdare si intelegere pentru micii pacienti.

Fatete dentare  

D-l Dr. Balog Anton fiind specialist in protetica dentara va poate realiza cu maxima rigurazitate tratamentul protetic cu fatete dentare.

Fatetele dentare sunt niste foite subtiri de ceramica (0.6-1mm) care se lipesc pe suprafata dintilor dupa slefuirea unei suprafete foarte subtiri a smaltului. Sunt o modalitate eleganta de a imbunatati zimbetul, chiar si atunci cind exista probleme de forma, aliniament, lungime, sau pozitie ale dintilor. Un astfel de tratament poata imbunatati semnificativ culoarea, forma si pozitia dintilor, dandu-le un aspect ingrijit si estetic.
Foarte multe persoane sunt incomodate de aspectul inestetic al danturii si nu au incredere sa zambeasca din toata inima. Solutia moderna la aceasta problema sunt fatetele dentare.
Fatetele pot fi realizate din compozit, ceramica sau portelan si reprezinta un remediu pentru:

  • dinti decolorati sau patati din cauza tratamentului de canal, a petelor provocate de tetraciclina sau alte medicamente, fluor in exces sau prezenta unor obturatii mari din rasini care au dus la decolorarea dintilor.
  • dinti “ciobiti”, sparti sau crapati.
  • dinti aliniati gresit, inegali sau cu o forma neregulata.
  • dinti incalecati sau spatiati (treme, diasteme).


Fatetele de portelan sunt cele mai populare si mai avantajoase intrucat ofera un aspect natural dintelui, sunt rezistente la pete, iar tesutul gingival tolerează bine portelanul. Fatetele de portelan rezista, de obicei, intre 5 si 10 ani, cu o igiena dentara corecta. De asemenea, este recomandat sa mergeti la control la medicul stomatolog, ideal la fiecare 6 luni.
Dificultatea procedurii implica rabdare din partea pacientului precum si o inalta calificare prinvind principiile estetice ale medicului.
In cabinetul nostru DentoSanMed Dr. Balog Anton avand specialitate in protetica dentara va poate ajuta cu success in realizarea unui zambet de Hollywood cu ajutorul fatetelor dentare ceramice!

Estetica dentara - Albirea dentara

D-l Dr. Balog Anton fiind specialist in protetica si estetica dentara va poate realiza cu succes tratamentele  estetice pe care vi le doriti.

Pornind de la cele mai simple metode de a reda sau modifica zambetul unei persoane, in functie de starea de sanatate oro-dentara a pacientului, cabinetul nostru ofera servicii de:

  • Detartraj, periaj profesional si Airflow - indepartarea depozitelor de placa si tartru precum si a coloratiilor dentare extrinseci (depuneri de nicotina, pete de cafea, ceai negru, etc..)
  • Albirea dentara sau albirea dintilor este una dintre procedurile de cosmetica stomatologica foarte cautate de pacientii cu discromii dentare (coloratiilor inestetice) usoare si moderate aparute pe dintii vitali sau devitali. Albirea dentara actioneaza asupra modificarilor culorii dintilor provocate de varsta inaintata, consumul de ceai, cafea,vin rosu sau tutun.
  • Rezultate mai putin spectaculoase de albire dentara se obtin in cazul danturii afectate de tratamentul cu tetraciclina, realizat in copilarie. Acest medicament are efecte asupra structurii dintilor permanenti, schimbandu-le culoarea naturala.

Exista diferite modalitati si proceduri pentru albire dentara, de la cele profesionale, care pot fi realizate la cabinetul medicului dentist, pana la solutii simple, dar mai putin eficiente la care pacientii apeleaza (paste de dinti cu efect de albire a dintilor, benzi si geluri de albire a dintilor etc.) si pe care noi nu le recomandam.

1. Albirea dentara in cabinetul dentar
Cel mai cunoscut si mai eficient procedeu de albire dentara este cea cu lampa speciala de albire. Aceasta presupune aplicarea pe dinti a unui gel special care contine peroxid. Cu ajutorul unei lumini speciale, gelul este activat, patrunde in smalt si albeste dintii. Folosind substante de albire cu un grad ridicat de concentratie, rezultatele procedurii sunt imediate.

2. Albirea dentara la domiciliu
In afara modalitatilor de albire dentara la care oricine are acces (paste de dinti cu efecte de albire, geluri si benzi de albire etc), dar ale caror rezultate nu sunt sunt cele mai bune, medicul stomatolog va poate recomanda folosirea de gutiere speciale, cu o concentratie mai redusa de substanta. Aceste trebuie folosite de pacient o perioada de timp, in functie de recomandarile medicului.

Albirea dentara este eficienta pentru dintii naturali, nefunctionand pentru suporturile artificiale, cum ar fi coroane, fatete, implanturi, etc. Cele mai bune rezultate de albire a dintilor se obtin pe dinti galbeni, rezultate medii pentru decolorarea maronie a danturii, albirea fiind cel mai putin eficienta in cazul dintilor cu tenta gri. In general, efectele albirii sunt vizibile 2-3 ani.

  • Nu este indicata albirea dentara in cazul:
  • Gravidelor si femeilor care alapteaza.
  • Persoanelor cu boli gingivale, carii dentare netratate, fisuri la nivelul dintilor etc.
  • Pacientii cu varste sub 16 ani.
  • Persoanelor alergice la produsele de albire.
  • Nu este recomandata albirea dentara excesiva si repetata a dintilor cu produse puternice de albire, intrucat aceasta produce daune ireparabile la nivel dintilor. In acelasi timp, procedurile de albire a dintilor pot provoca sensibilitatea dintilor, iritatii şi durere, cel putin pentru o perioada de timp.

3. Remodelarea dintilor/ modificarea formei/ inchideri de spatii.

4. Obturatii fizionomice

5. Skyce dentar - (bijuterii dentare) - acestea se aplica la cererea pacientului si sunt semipretioase

Inlay dentar

D-l. Dr. Balog Anton fiind specialist in protetica dentara va poate realiza tratamentul protetic cu inlay-uri cu maxima rigurozitate.

In cazul unor pierderi mari de substanta dura dentara (>40% din volumul coronar), va trebui sa recurgem la refacerea coroanei dentare printr-un inlay (ceramic sau compozit). Chiar daca un astfel de tratament este mai costisitor decat o obturatie simpla, inchiderea marginala, stabilitatea coloristica il fac indispensabil in tratamentul acestui tip de leziuni carioase.

Inlay-urile şi onlay-urile sunt proceduri stomatologice utilizate de un număr redus de medici stomatologi. În anumite cazuri, inlay-urile şi onlay-urile sunt o alternativă conservatoare la coroanele dentare cu acoperire totală.

Cunoscute şi sub numele de obturatii indirecte, inlay-urile şi onlay-urile oferă o soluţie reparatorie bine fixată, mai rezistentă şi cu durabilitate mai mare pentru cariile dentare sau problemele similare. Aceste restaurări sunt benefice atât din punct de vedere estetic cât şi funcţional.
Inlay-urile şi onlay-urile pot fi utilizate adesea în locul plombelor dentare tradiţionale pentru tratarea cariilor dentare sau a deteriorărilor structurale similare. În timp ce obturatiile dentare sunt turnate în locul respectiv din cavitatea bucală în cadrul unei vizite stomatologice, inlay-urile şi onlay-urile sunt fabricate indirect într-un laborator dentar înainte să fie ajustate şi lipite pe dintele deteriorat de către medicul stomatolog.

Procedura este denumită "inlay" atunci când materialul este lipit în centrul dintelui. Procedura se numeşte „onlay” atunci când întinderea deteriorării necesită includerea unuia sau a mai multor cuspizi (vârfuri) ai dintelui sau acoperirea totală a suprafeţei de ocluzie.

Ortodontie

Tratamentul ortodontic poate fi realizat cu succes la orice varsta.
In ultimii ani, numarul de pacienti adulti a crescut considerabil.
Tesuturile implicate in deplasarea dentara sunt aceleasi atat la copil, cat si la adult, dar lipsa cresterii oaselor maxilare la adult limiteaza  tratamentul ortodontic. Starea de sanatate a dintilor si a structurilor de sprijin al acestora (parodontiul), precum si sanatatea musculaturii si a articulatiei temporo-mandibulare pot influenta tratamentul orthodontic si invers, tratamentul orthodontic poate ameliora sau trata in totalitate suferintele dentare, parodontale, musculare si articulare.

Din punct de vedere al tratamentului ortodontic, adultii se pot incadra in 2 categorii:
  1 - Adultii tineri, care si-au dorit tratament ortodontic in trecut, dar nu au putut beneficia de acesta din varii motive. In acestcaz, scopul tratamentului orthodontic este imbunatatirea calitatii vietii prin imbunatatirea aspectului estetic si functional.
  2 - Adultii care necesita tratament ortodontic ca parte a unui plan de tratament stomatologic mai complex. In acest caz, scopul tratamentului orthodontic este asigurarea conditiilor pentru realizarea tratamentelor parodontale, restaurative protetice sau implanto-protetice.

Spatiile dintre dinti, inghesuirile dentare, protruzia (pozitia prea “in fata” a dintilor frontali)/retruzia (pozitia prea “in spate” a dintilor frontali), ocluzia adanca (supraacoperirea exagerata a dintilor frontali)/deschisa (lipsa de contact in sens vertical a dintilor), ocluzia (“muscatura”) inversa, bascularea dintilor spre zonele vecine edentate (dupa o extractive veche) – toatea cestea pot fi corectate la adult prin tratament ortodontic.
De asemenea, in cazul inghesuirilor dentare, igienizarea se face cu dificultate – astfel creste riscul pentru aparitia cariilor si este favorizata aparitia tartrului, care la randul lui duce la suferinte parodontale : inflamatii si retractii gingivale. Astfel se intra intr-un cerc vicios.

Lasate netratate, malocluziile la adult pot avea chiar efecte daunatoare asupra starii generale de sanatate (probleme digestive, respiratorii, musculare, posturale), pot determina defecte de vorbire, chiar si tulburari psihologice si emotionale, complexe de inferioritate.

Un aspect fizic placut este essential pentru cresterea increderii si respectului de sine si astfel pentru imbunatatirea calitatii vietii.
Tratamentul ortodontic la adult este de 2 tipuri:
  1 - tratament de camuflaj al anomaliei dento-maxilare, care consta in deplasari dentare incat pozitia acestora sa compenseze dezechilibrul bazeloro soase maxilare
  2 - In cazuri mai grave – tratament complex ortodontico-chirurgical, care consta in reechilibrarea oaselor maxilare prin deplasarea chirurgicala a bazelor osoase.

Exista o gama larga de aparate ortodontice pentru adulti, in functie de necesitati, preferinte, cerinte estetice: aparate fixe (bracket-uri) metalice, estetice (ceramice, din safir), aparate “invizibile” (sistemul Invisalign, Clear Aligner, aparatele linguale Incognito).

Obturatii dentare

In general, tratamentul precoce al leziunilor carioase este mai putin costisitor decat tratamentul unei leziuni carioase extinse, neglijate pana in momentul in care durerea ne aduce in cabinetul stomatologic.
Tratamentul unei carii dentare simple presupune curatarea tesutului dentar necrozat si refacerea morfo-functionala a dintelui in cauza din materiale fizionomice, intr-o culoare asemanatoare restului suprafetei dentare, printr-o obturatie.

In cabinetul nostru, DentoSanMed, folosim materiale compozite de ultima generatie, adecvate fiecarui caz in parte. In cazul unor pierderi mari de substanta dura dentara (>40% din volumul coronar), va trebui sa recurgem la refacerea coroanei dentare printr-un inlay (ceramic sau compozit). Chiar daca un astfel de tratament este mai costisitor decat o obturatie simpla, inchiderea marginala, stabilitatea coloristica il fac indispensabil in tratamentul acestui tip de leziuni carioase. Daca distructia coronara este de si mai mari dimensiuni vom aplica o coroana de invelis, refacerea prin obturatie dentara neputand asigura rezistenta si stabilitate in timp.

De multe ori insa ne confruntam cu o problema si mai importanta. Unele procese carioase neglijate mult timp evolueaza spre camera pulpara, cauzand dureri dentare si obligand la tratament endodontic, urmat apoi de reconstructia dintelui printr-o metoda potrivita cazului clinic.
In zilele noastre, evolutia tehnologica permite utilizarea de materiale de cea mai buna calitate, rezistente in timp si adaptate la nuanta naturala a dintelui, precum si metode care nu mai implica durere.
Obturatiile cu compozit reprezinta solutia cel mai des utilizata. Acestea au cunoscut o evolutie impresionanta de-a lungul timpului, in prezent existand materiale care pot imita exact aspectul dintelui si care asigura o protectie de lunga durata. Dupa curatarea cavitatii de orice urma de carie si aplicarea tratamentului se adauga materialul compozit pe care medicul stomatolog il va modela pentru a da un aspect cat mai natural al dintelui.

Compozitul inlocuieste tot mai mult vechiul amalgam, un material de culoare gri metalic, care contine mercur. Amalgamul este dur şi rezista in timp, dar foarte neatractiv din cauza culorii sale şi a conţinutului de mercur. O altă problemă a amalgamului este faptul ca acesta se extinde si se contracta din cauza schimbarilor de temperatura, unele persoane considerand ca acest lucru poate conduce la dezvoltarea de fisuri si fracturi dentare. De aceea, tot mai multe persoane aleg sa isi inlocuiasa plombele realizate din amalgam cu cele din compozit, mult mai estetice.

Tratament endodontic

Daca o simpla carie dentara nu este tratata la timp, se ajunge ca aceasta sa avanseze asa de mult incat sa infecteze pulpa dentara (nervul). Acest fenomen are ca rezultat provocarea durerilor dentare de multe ori insuportabile.

Cand un dinte este rupt sau are o cavitate profunda, bacteriile pot invada provocand o infectie in interiorul dintelui. Daca este lasata netratata, infectia poate evolua spre un abces. In cazul in care tesutul infectat nu este eliminat, poate aparea durerea si apare umflarea. Acest lucru nu poate afecta numai dintele implicat dar poate evolua spre mandibula si apoi catre alte parti din organism, ducand la afectarea starii generale de sanatate. Fara un tratament adecvat de cele mai multe ori se ajunge in situatia in care este necesar ca dintele sa fie eliminat.

In urma acestora, deseori pacientii solicita extractia dintelui in cauza, fara a tine cont de consecintele pe care le implica pierderea chiar si doar a unui singur dinte.

Tratamentul endodontic, cunoscut mai ales ca si tratamentul efectuat pe canal, este un tratament al dintelui care vizeaza inlaturarea infectiei precum si protejarea dintelui de infectii ulterioare.

Printr-un tratament corespunzator al canalelor radiculare (tratament endodontic), dintele afectat poate fi salvat si apoi restaurat prin mai multe metode, in functie de gradul de distructie coronara provocat de procesul carios.   

Dintii care necesita tratament endodontic nu sunt intotdeauna durerosi. Cu toate acestea, exista semne care sa-ti arate ca s-ar putea sa fie nevoie de o obturatie de canal. Aceste semne includ:

  • Durere severa de dinti
  • Durere la mestecat sau la aplicarea de presiune
  • Sensibilitate prelungita la caldura sau frig
  • Aparitia unor pete inchise la culoare pe dinti
  • Umflare si sensibilitate la nivelul gingiei din apropiere.

Majoritatea dintilor pot fi salvati prin tratament endodontic, dar extractia dentara poate fi necesara in cazul in care:

  • Radacinile sunt grav fracturate
  • Dintele nu are suport osos adecvat
  • Dintele nu mai poate fi restaurat
  • Canale dentare sunt inaccesibile

Tratamentul endodontic este destinat sa ajute la salvarea de la extractie a dintelui dumneavoastra. Dintii lipsa va pot afecta capacitatea de a musca si a mesteca, pot cauza celorlalti dinti sanatosi probleme care sa duca ulterior la extractia lor si pot avea un impact negativ asupra sanatatii dumneavoastra generale. Prin alegerea unui tratament endodontic, alegeti sa pastrati un zambet frumos si sanatos pentru anii care vor veni.

Prin tratament endodontic se completeaza continutul canalelor radiculare cu diferite materiale care au rolul de a mentine dintele asimptomatic, nedureros pe arcada si folosit prin reconstructii la refacerea functiilor aparatului dento-maxilar. 

Tratamente protetice

D-l. Dr. Balog Anton fiind specialist in protetica dentara va poate realiza tratamentul protetic cu maxima rigurozitate.

Protetica dentara este o ramura a stomatologiei care ofera solutii de inlocuire (protezare) a substantei dentare pierdute partial de exemplu prin carii avansate si fracturi dentare, sau chiar pierdute total prin extractii. Lucrarile protetice pot fi fixe, atunci cand mai exista dinti "de legatura" astfel incat sa se poata realiza lucrari ce vor fi cimentate pe dintii vecini spatiului edentat, sau mobile, respectiv protezele dentare. Aceste lucrari sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara si necesita mai multe etape pana la finalizarea lor. Materialele utilizate sunt diverse, in functie de indicatia terapeutica, dar si de dorintele pacientului: lucrari de metal, metalo-compozite, metalo- ceramice, ceramica pe zirconiu sau chiar integral ceramice.

In cabinetul nostru DentoSanMed putem realiza o gama larga de lucrari protetice fixe si mobilizabile:

  • Fatele ceramice
  • Lucrari protetice integral ceramice – zirconiu
  • Coroane integral ceramice, tehnica Empress, InCeram, Ceramica Feldspatica
  • Lucrari protetice metalo ceramice – cu prag ceramic
  • Lucrari protetice pe implante
  • Proteze scheletate – cu sisteme speciale
  • Proteze mobile

Cele doua deziderate majore ale unei lucrari protetice sunt:

  • estetica deosebita a lucrarilor protetice realizate este preocuparea principala a medicului Dr Anton Balog specialist in protetica dentara ,
  • sanatatea parodontiului marginal respective a gingiei de langa lucrarea protetica.

In cabinetul nostru DentoSanMed prepararea dintilor se face respectand criteriile de preparare specific pentru fiecare tip de lucrare , iar lucrarile protetice provizorii realizate in cabinet sau in laborator sunt obligatorii.

Numai slefuirea speciala si particulara a dintilor asigura sanatatea parodontiului, coroanele dentare realizate de catre noi avand o limita precisa, fara invadarea tesutului parodontal, cu respectarea zonei de emergenta a dintelui.

Stomatologie preventiva

Profilaxia dentara este cea mai simpla si cea mai ieftina metoda de tratament stomatologic.
Sub numele de profilaxie dentara sunt reunite toate metodele de prevenire a imbolnavirii tesuturilor dentare.

In cabinetul noastru DentoSanMed va oferim urmatoarele servicii de profilaxie dentara:

  • control periodic
  • indrumari priving igiena dentara, metodele de periaj eficiente precum si modul de utilizare al mijloacelor auxiliare de igienizare (ata dentara, periutele interdentare)
  • detartraj, periaj profesional si air-flow (air abrassion)
  • fluorizarea locala
  • sigilarea santurilor si fosetelor

Igiena cavitatii orale este de o importanta majora, atat pentru sanatatea noastra, cat si din punct de vedere social deoarece cand intram in contact cu o alta persoana primul impact este cel vizual, iar un zambet frumos este un punct in plus. De multe ori pacientii incearca sa isi realizeze un periaj corect dar din pacate nu stiu cum. Din acest motiv va vom explica pe larg toate metodele de periaj dentar precum si cum sa folositi metodele auxiliare de igienizare.

Chirurgie

In cabinetul nostru DentoSanMed se realizeaza urmatoarele tipuri de interventii chirurgicale de chirurgie dento-alveolara fara durere si in conditii sigure de sterilizare:

  • extractii dentare – indepartarea unui dinte bolnav , irecuperabil de pe arcada
  • extractii alveoloplastice – indepartarea unui dinte bolnav de pe arcada urmata de netezirea osului afectat si sutura plagii postextractionale
  • rezectii apicale – indepartarea procesului patologic periapical granulomatos sau chistic.
  • odontectomii – indepartarea unor muguri de dinti inclusi
  • premolarizari – sectionarea si indepartarea unei radacini la molari permitand astfel un sprijin protetic in radacina restanta

 

Localizare


Cluj-Napoca
judetul Cluj

Adresa
Str. Fabricii, nr. 2, sc IV, ap. 99-100

Pentru mai multe informatii puteti trimite un mesaj direct catre Dentosan Med - Servicii medicale

Nume, prenume Adresa de email Telefon
Mesaj
Back to TOP