Maradent - Servicii medicale

Cluj-Napoca
326

Date de contact

Telefon
0740 825 617


Orar

Luni-Vineri: 9:00 - 20:00
Sambata: 9:00 - 14:00


Site

www.maradent.ro


Localizare

Cluj-Napoca
judetul Cluj

Adresa
str. Rapsodiei, nr. 6A

Servicii medicale

  • Albirea dintilor

Dintii joaca un rol important in viata noastra, atat in privinta esteticii cat si in functia de hranire, masticatie, taierea alimentelor, amestecarea lor cu saliva, dar si in vorbire.

Din pacate insa mentinerea sanatatii dintilor cere multa atentie, acestia necesitand a fi ingrijiti zilnic.

Albirea dintilor a ajuns una dintre cele mai importante si mai populare metode de a obtine un zambet stralucitor.

De-a lungul timpului dintii tind sa-si piarda luciul, vitalitatea si apar frecvent decolorari sau pete colorate din cauza tutunului, vinului sau a altor coloranti alimentari.

In cabinetul stomatologic din Cluj-Napoca Dr. Mara Campeanu” va oferim o solutie usoara, sigura si nu foarte costisitoare pentru a ajunge la un zambet alb si stralucitor.  Avem mai multe tipuri de albire, in cabinetul stomatologic cu laser, sau acasa folosind gutiere personalizate de albire.

Albirea dintilor este o procedura foarte simpla care se poate realiza intr-o perioada scurta de timp.

 

  • Boala parodontala

Boala gingiilor (boala parodontala) este de obicei cauzata de placă bacteriana, care este o peliculă de bacterii, detritusuri si saliva ce se formează constant pe dinţi. În cazul în care placa nu este îndepărtată cu periajul zilnic şi ata dentara, se transforma in calculi (tartru), iar gingia devine iritata si inflamata.

Boala parodontala afecteaza structurile care mentin dintele pe arcada: gingia, ligamentul parodontal si osul alveolar.

Tesutul gingival iritat formeaza asa numitele pungi parodontale, prin detasarea gigngiilor de pe structurile dentare, precum si de pe tesutul osos. Bacteriile ajung in aceste pungi parodontale unde se continua procesul de inflamatie gingivala. Aceasta inflamatie netratata poate continua până la distugerea osului şi a altor ţesuturi si ligamente dentare.

Boala parodontala începe atunci când toxinele gasite in placa, ataca ţesuturile moi sau gingia din jurul dintilor. Această bacterie se încorporează în placa dentara şi provoaca foarte rapid o infectie bacteriana. Pe măsură ce infecţia progresează, bacteria patrunde tot mai adânc în ţesuturi, cauzand inflamaţia sau iritatia gingivala.

Răspunsul organismului este de a distruge tesutul infectat, de aceea gingiile par să se diminueze. Pungile parodontale daca nu sunt tratate pot duce la retractii osoase insemnate, urmate de retractii gingivale. In urma acestor retractii osoase, respectiv gingivale, apar mobilitati dentare care pot evolua pana la pierderea dintilor

Stadiu incipient al bolii parodontale se numeste gingivita. Gingivita este caracterizata de gingii rosii si imflamate ce pot sângera cu uşurinţă.

Patru din cinci oameni sufera de boala parodontala, fara sa stie acest lucru. Majoritatea oamenilor, nu sunt constienti de aceasta boala, deoarece boala este, de obicei nedureroase în stadii incipiente.

Cercetarile sugerează că ar putea exista o legătură între boala parodontala si alte boli, cum ar fi pneumonia bacteriena, accident vascular cerebral, diabet, boli cardiovasculare şi risc crescut de infectii în timpul sarcinii. Fumatul creste de asemenea riscul boalii parodontale.

O buna igiena orala, o dieta echilibrata şi vizite regulate la medicul stomatolog, pot reduce riscul de dezvoltare a bolii parodontale.

  • Coroana Dentara

Coroanele dentare, mai sunt cunsocute si sub numele de „cape”. Ele pastreaza functionalitatea dintilor afectati de carie, care au obturatii vechi care nu mai fac fata fortelor ocluzale sau ruperea unei portiuni mari din dinte sau fisurati.

In unele cazuri coroanele pot fi folosite pe dintii care s-au deteriorat din cauza varstei, a demineralizarilor sau chiar a bruxismului. Scopul unei coroane dentare este de a înveli un dinte cu probleme cu un material special creat fie in laboratorul dentar fie direct in cabinetul stomatologic.

Coroana dentara nou realizata si ingrijita corespunzator, va intari starea sanatatii cavitatii bucale si increderea dumneavoastra intr-un zambet impecabil.

In cazul coroanelor realizate in laboratorul dentra medicul stomatolog pregateste dintele si realizeaza un mulaj al dintilor pe care sa îl trimita la un laborator dentar. Tot in aceeasi sedinta se realizeaza o coroana provizorie, pentru a proteja temporar dintele. Cand coronita definitiva este gata coroana este cimentata definitiv.

In cazul coroanelor realizate in cabinetul stomatologic avem nevoie de o tehnologie recent apararuta, care exista si in clinica noastra. Se numeste tehnologia CAD-CAM care proiecteaza si produce dintele pe calculator avand ca imagine o imagine 3D. Dintele este creat apoi prin frezarea unui bloc ceramic. Avand aceasta tehnologie nu va mai fi nevoie de coroana provizorie si de o alta programare la medicul stomatolog pentru probe sau cimenatari ulterioare.

Medicul pregateste dintele si realizeaza o amprentare digitala cu ajutorul scanerului de la aparatul CAD-CAM. Cu ajutorul unei imagini 3D se realizeaza coroana dentara ca apoi sa fie frezata de catre aparat.

Cimentarea se realizeaza imediat in aceeasi sedinta.

Coroanele dentare pot fi:

    • portelan pe supoort metalil
    • integral ceramice (integral portelan)
    • portelan pe suport de zirconiu
    • portelan pe suport de titanium

Materialul selectat este determinat de catre cerintele, cerintele estetice si de rezistenta, durabilitatea materialului si spatiul de restaurare disponibil.

  • Fatete dentare

Fatetele dentare sunt asemeni unghiilor false, facute din material ceramic asemanator cu dintele.

Ele sunt aplicate pe suprafata dintelui atunci cand apar ciobiri sau fisuri, cand smaltul e uzat si are coloratii ce nu pot fi altfel indepartate,cand dintii sunt aliniati neuniformsau exista spatii interdentare inestetice.

Fatetele dentare intra în categoria cosmeticii dentare deoarece se creeaza un zambet simetric, stralucitor, alb cu dinti aliniati frumos.

Datorita metarialelor revolutionare in stomatologie si calitatii ceramicii fatetelor actuale au un aspect mai natural fata de fatetele mai vechi.

Fatetele dentare pot rezolva toate problemele dumneavoastra stomatologice, inclusiv:

    • Imbunatatirea formei si a nuntei dintilor dumneavoastra
    • Smaltul uzat: In timp smaltul se poate uza, poate deveni mat si decolorat. Astfel de uzura si decolorare pot aparea adeseori datorita obiceiurilor dumneavoastra (consumul de bauturi acidulate, ceai sau cafea, fumatul, utilizarea medicatiei, etc.), dar pot fi ci datorita predispozitiei genetice.
    • Uzura (tocirea dintilor): Pe masura ce imbatranim apare in mod natural si uzura dintilor, aceasta este exprimata prin ciobiri, fisuri si prezenta unui aspect general neuniform.
    • Dinti neregulati: Dintii neregulati pot rezulta din scrâsnirea dintilor (bruxizmul)
    • Predispozitiile genetice: Anumite persoane pot sa se nasca cu o spatiere interdentara anormala ce se mareste o data cu imbatranirea.

 Fatetele pot fi din:

    • PORTELAN (modern-direct in gura, intr-o singura sedinta sau clasic-in laboratorul de tehnica dentara)
    • RASINI COMPOZITE

Dintre cele mai obisnuite materiale utilizate în realizarea fatetelor dentare sunt portelanul si rasinile compozite. Ele pot fi realizate de catre un tehnician dentar într-un laborator de tehnica dentara sau direct in cavitatea orala de catre medicul ce detine tehnologia 3D CAD-CAM CEREC.

Beneficiul restaurarii cu fatete

Pe langa aspectul estetic placut, fatetele dentare pot avea si un scop functional prin protejarea suprafetei unui dinte deteriorat. În unele cazuri, fatetele pot înlocui nevoia unei coroane dentare, eliminând necesitatea unei pregatiri (slefuiri) mai invazive a dintelui.

Fiind atât de subtiri, fatetele dentare pot necesita o modelare redusa a dintelui atunci când sunt fixate pe dinte. Odata ce fatetele sunt cimentate pe dinte, acestea sunt rezistente; totusi, trebuie avuta grija pentru a nu se abuza de fatete deoarece sunt din portelan subtire si se pot deteriora sau sparge.

Medicul stomatolog va poate sfatui sa evitati anumite tendinte în regimul alimentar (precum mâncatul morcovilor) si va poate recomanda sa purtati un aparat de protectie în timpul somnului, în special daca sunteti o persoana care scrâsneste din dinti.

Fatetele dentare pot servi ca o solutie frumoasa – desi scumpa – pentru smaltul deteriorat al dintilor, alinierea neuniforma a dintilor, spatierea interdentara anormala, ciobiri si fisuri.

Desi fatetele pot fi piperate ca pret, oamenii sunt adeseori mai mult decât multumiti cu rezultatele lor si apreciaza beneficiile mult peste cost.

Fatetele din portelan sunt mai scumpe decât echivalentele lor din rasini compozite. Fatetele din portelan pot sa coste în vestul europei intre 800 si 2.500 de euro per dinte, iar fatetele din materiale compozite costa aproximativ 250 pâna la 1.500euro per dinte.

In Romania, si mai ales in Cluj-Napoca, la cabinetul stomatologic Dr Mara Campeanu fatetele din portelan realizate prin frezare computerizata CAD-CAM (CEREC) intr-o singura sedinta, costa intre 250 si 300 de euro. Fatetele din portelan pot rezista pâna la 15 ani, cele din compozit costa intre 100 si 250 de euro si se estimeaza ca rezista pâna la 5 ani.

Cabinetul stomatologic din Cluj-Napoca Dr Mara Campeanu utilizeaza CAD-CAM în cabinete (CEREC AC) pentru a produce fatete intr-o singura sedinta de tratament, care sunt apoi adaptate si fixate prin cimentare definitiva pe dinti.

Tehnologia CAD-CAM disponibila în cabinet are ca avantaj suplimentar faptul ca permite producerea si aplicarea fatetelor în aceeasi zi, acestea fiind de o precizie de invidiat. În plus, nu este necesar sa purtati fatete provizorii si puteti încheia procedura într-o singura vizita.

  • Implantul Dentar

Implantul dentar este un surub din titan sau zirconiu, care serveste ca inlocuitor pentru radacina unui dinte natural ce lipseste. Plasarea implantului se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie, printr-o interventie chirurgicala netraumatizanta. Dupa un timp, necesar integrarii in os, implantului i se ataseaza o piesa metalica numita bont protetic, pe care medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lips

In general orice persoana careia ii lipseste unul sau mai multi dinti poate beneficia de implantul dentar. Principalele limite sunt date de cantitatea si calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau nervului alveolar-inferior, cauze legate de starea generala a organismului (pacientul este inca in crestere sau sufera de afectiuni generale cum ar fi diabetul zaharat, anumite afectiuni ale sangelui, etc.). De aceea, inaintea de plasarea implanturilor dentare se vor face un set de radiografii speciale, si analize de sange.

Tratamentul cu implanturi poate fi contraindicat in cazul anumitor boli cronice. Specialistii din cabinetul stomatologic Dr Mara Campeanu vor determina daca sunteti sau nu un candidat pentru implanturi dentare, dupa o evaluare atenta a tuturor testelor si istoricului dumneavoastra dentar.

Unii pacienti sunt foarte ingrijorati de tratamentele stomatologice, unii urasc durerea, iar altii numai ideea in sine.

Datorita evolutiei echipamentelor si medicatiei, precum si pregatirii echipei de anestezisti, pacientii sustin ca se simt mult mai confortabil cu tratamentul lor decat s-au simtit vreodata in trecut.Anestezicele si metodele de anestezie sunt net superioare si sunt mult mai atraumatice comparativ cu ce insemna stomatologia in trecut.

IMPLANT SAU LUCRARE CLASICA ?

Incerc sa enumar cateva dintre avantajele si dezavantajele celor doua optiuni.

Implanturile dentare constau in dispozitive implantate in os care inlocuiesc radacinile dintilor absenti.

Principalul avantaj il constituie posibilitatea rezolvarii edentatiilor ( prin protezare fixa ) fara a fi necesara implicarea dintilor restanti pe arcada.

Ca si dezavantaje, putem aminti costul relativ mare al tratamentului si perioada minima necesara integrarii osoase a implantului. Respingerea implantului nu intra in discutie decat la persoanele tarate (cu stare generala proasta datorata unor boli cronice severe sau excesului de alcool ), precum si la cele cu igiena bucala deficitara. Insa chiar si la acestia, prin urmarea unui tratament adecvat si schimbarea obiceiurilor vicioase se poate ajunge la o rata a succesului de peste 90-98 %.

In cazul lucrarilor clasice, acestea constau in inlocuirea edentatiilor prin intermediul unor punti legate de dintii limitanti bresei respective (supranumiti dinti stalpi ).

Avantajul major il reprezinta rezolvarea estetica si functionala a edentatiei intr-un timp scurt si cu costuri medii,pacientul avand la dispozitie numeroase optiuni asupra materialelor posibile.

Dezavantajele implica in special tratamentul invaziv asupra dintilor stalpi (devitalizarea si slefuirea acestora ), precum si riscurile implicate de catre acest tip de tratament (o obturatie de canal incorecta poate duce la pierderea dintelui ).

Pacientul trebuie sa fie constientizat asupra optiunilor pe care le are la dispozitie, sa fie informat asupra avantajelor si dezavantajelor diferitelor tratamente si apoi sa decida in cunostinta de cauza.

  • Obturatii coronare (plombe)

Caria dentara apare atunci cand bacteriile din cavitatea bucala produc acizi care ataca dintele. Caria dentara constituie, prin complicatiile sale, principala cauza de pierdere a dintilor.

Ea apare in smalt (stratul dur, extern al dintelui), pe masura ce creste in dimensiune si se apropie de pulpa dentara (nerv), incep sa apara dureri la dulce, la rece. In cavitatea cariei pot fi retinute resturi alimentare care favorizeaza cresterea cavitatii si pacientul o poate simti cu limba.

Daca nu e tratata la timp, se ajunge la infectia pulpei dentare, insotita adesea de dureri mari. Prin acutizare, aceste infectii pot produce, abcese dentare, care se caracterizeaza prin durere, umflarea zonei respective, cateodata chiar febra. Adesea dintele nu se mai poate recupera si trebuie extras.

Caria dentara poate fi prevenita prin:

    • periajul dintilor
    • folosirea atei dentare cu regularitate
    • controale stomatologice periodice
    • periajul profesional
    • evitarea alimentelor bogate in zahar

Este recomandat un control stomatologic la fiecare 6 luni.

Medicul stomatolog va depista si trata fiecare carie inainte de aparitia durerii si a complicatiilor.

Se stie ca nu este o placere sa mergi la stomatolog, dar cabinetul stomatologic Maradent – Dr. Mara Campeanu din Cluj-Napoca isi asigura pacientii ca folosind metode si materiale de ultima ora este posibila tratarea fara durere.

Un control stomatologic de doua ori pe an va poate face sa aveti o dantura completa si fara probleme. Cu cat intarzierea la stomatolog este mai mare, cu atat apar complicatii mai multa si costurile mai mari.

  • Ortodontie

Tratamentul ortodontic consta in folosirea de aparate ortodontice pentru a alinia corect dintii.

Tratamentul ortodontic trebuie facut doar de un medic stomatolog specialist in ortodontie numit ortodont.

Cu ajutorul unor aparate ortodontice fixe sau mobile ortodontul indreapta si aranjeaza dintii in pozitia lor corecta.

Conform studiilor ADA (Asociatia Americana de Stomatologie), aparatele ortodontice au aceeasi eficienta atat la copii cat si la adulti.

Problemele ortodontice au un mare efect asupra imaginii fetei si a gurii.

Vorbirea corecta precum si procesul de masticatie corect pot fi posibile prin interventia medicului ortodont.

Muscatura incorecta poate face mestecarea alimentelor dificila si chiar imposibila.

Dintii nealiniati sunt foarte greu de spalat si curatat, ducand in timp la aparitia cariilor si a gingivitei.

Problemele ortodontice pot afecta grav gingia si structura oaselor fetei.

Daca maxilarele nu sunt corect aliniate se poate ajunge la dureri mari la nivelul maxilarelor.

Daca nu se trateaza in timp o problema se va inrautati si rezolvarea ei va fi mult mai scumpa.

Pentru a corecta malocluzia este foarte important sa se faca un control cat mai precoce. Sa nu uitati faptul ca este mai bine sa preveniti decat sa tratati. O terapie precoce poate sa evite multe malocluzii.

Un control facut astazi poate evita o problema grava de maine.

De aceea vorbim despre ortodontia la copii si doar apoi despre ortodontia la adulti

O vizita in primii 6 ani de viata este foarte importanta pentru a afla daca exista un raport corect intre componetele anatomice si cele dentare, care impreuna realizeaza arhitectura cranio-faciala. Deci fara nici o indoiala este esential sa se intervina cat mai repede posibil pentru a se restabili acel echilibru si sa se ajunga la o ocluzie corecta.

In unele cazuri terapia ortodontica precoce nu reuseste sa rezolve complet eventualele patologii si astfel va fi necesar sa se faca o programmare a interventiei mai tardiva si mult mai completa care va duce la o corectie definitiva a disarmoniilor atunci cand datura va fi completa, adica dupa varsta de 12 ani.
Asadar va trebui sa mai asteptati putin pentru a obtine rezultatul corect, dar cand acesta se va realiza vom avea nu doar dinti perfect pozitionati, dar si o functionalitate masticatorie foarte buna care ne va preveni in viata de unele anomalii ce pot degenera foarte mult.

Terapiile din cadrul ortodontiei pot fi:

Functionale: sunt indicate pentru a reduce si elimina eventualele probleme descoperite, cu exercitii musculare si/sau aparate ortodontie pasive care ghideaza fortele masticatorii;
Mecanice: cand se folosesc aparate care se prind extra oral sau dentinar, exercitand forte necesare pentru a corecta anomaliile gasite;
Chirurgicale: indicate in principal la adulti si/sau cand metodele ortodontice nu rezolva problemele existente.

Semnalele la care trebuie sa fiti atent sunt:

Dintii copilului nu cad asa cum trebuie, ori prea tarziu (peste 7 ani) ori prea devreme din cauza cariilor
Dintii de sus si cei de jos nu se intalnesc in mod corect
Probleme cu muscarea si mestecarea
Dureri in regiunea incheieturilor maxilarelor
Sugerea repetata a degetelor
Muscarea repetata a obrajilor sau a limbii
Maxilarele sunt disproportionate unul fata de celalalt sau fata de marimea intregii fete
Dintii sunt disproportionati unul fata de celalalt

  • Proteza dentara

Protezele dentare sunt lucrări protetice mobile care suplinesc dinţilor lipsă. Cu toate că nu pot da aceeaşi senzaţie ca dinţii naturali, şi necesită un timp de acomodare, noile materiale din care se realizeaza azi proteza sunt mult mai rezistente, mai confortabile si mai usor de purtat comparativ cu vechile materiale de acum 20 de ani.

Există proteze totale şi parţiale. Medicul stomatolog vă va ajuta să alegeţi tipul care vi se potriveşte, în funcţie de numărul de dinţi care trebuie înlocuiţi şi de costurile implicate.

Sunt mai multe feluri de proteze, protezele calsice (care sunt facute din acrilat, dur), protezele elastice (care sunt realizate din materiale mai moi, care iau forma arcadelor dentare, sunt mai usor de suportat) si portezele pe implant (sunt foarte stabile,dau senzatia de lucrare fixa).

Protezele sunt formate dintr-un suport acrilic roz, care incearca sa imite gingia, care se fixeaza pe gingii si din dinti.

Protezele clasice si cele elastice se fixeaza pe gingii prin succiune, care nu totdeauna este ideala, de aceea de multe ori la masticatie si la vorbire mai vedem ca proteza „pleaca din gura” sau „se mesteca cu mancarea”. De multe ori se aplica diferite solutii de lipit proteza pe gingii.

Din cauza acestor inconveniente Cabinetul Stomatologic din Cluj-Napoca Dr. Mara Campeanu va ofera o alta alternativa – Proteza pe implanturi-. Proteza se fixeaza prin dispozitive speciale de 4-6 implanturi care sunt introdu-se in osul alveolar. Confortul cu aceasta proteza este comparativ cu a lucrarilor protetice fixe (puntile dentare). In timpul masticatie si vorbirii proteze este fixa, nu se misca, nu cade si nu „se mesteca cu mancarea”.

Protezele noi dau o senzaţie de disconfort în primele săptămâni sau chiar luni. Va trebui să vă obişnuiţi să mestecaţi pe ambele parti odata şi să vorbiţi cu proteza. La protezele clasice si elastice veţi avea o senzaţie incomodă că proteza stă să cadă, până când muşchii obrajilor şi limba se vor obişnui să susţină proteza. Frecvent are loc creşterea fluxului salivar, senzaţia că limba nu are loc de proteză şi uşoare iritaţii sau ulceraţii.

După o perioadă de timp, proteza va trebui căptuşită, refăcută sau rebazată, datorită uzurii normale. În mod normal, cu vârsta, intervin schimbări la nivelul cavităţii bucale. Acestea pot duce la slăbirea protezei, probleme de masticaţie şi iritarea gingiilor. Este bine să mergeţi la control cel puţin o dată pe an.

Proteza trebuie ingrijita foarte bine. Întotdeauna manevraţi proteza deasupra unui prosop sau deasupra chiuvetei pline cu apă. Dacă o scăpaţi, se poate sparge. Daca proteze este indepartata din cavitatea bucala ea trebuie tinuta într-o soluţie specială pentru curăţat proteze sau în apă curată. Nu lăsaţi proteza să se usuce. Nu folosiţi apă caldă, pentru că o poate deforma.

Periajul zilnic al protezei va înlătura resturile alimentare şi placa bacteriană şi va împiedica pătarea acesteia. Proteza poate fi curăţată de medic prin detartraj ultrasonic, însă acesta nu elimină necesitatea unui periaj zilnic complet.

Periaţi-vă gingiile, limba şi palatul în fiecare dimineaţă cu o periuţă moale, înainte de fixarea protezei. Astfel veţi stimula circulaţia în ţesuturi şi veţi îndepărta placa bacteriană.

Dacă proteza se rupe, se sparge, se crapă sau nu mai stă fixă, adresaţi-vă medicului stomaotlog. Nu încercaţi să o reparaţi singuri, pentru că se poate distruge definitiv.

  • Puntea Dentara

Puntea dentara este procedeul terapeutic prin care se inlocuieste, unul sau mai multi dinti lipsa, prin intermediul unei lucari protetice, care se ancoreaza pe dintii restanti, prin intermediul unor coroane dentare.

Rolul unei punti este de a restabili masticatia, fonatia si estetica. Atunci cand este bine executata, integrarea ei in gura este perfecta.

O punte dentara clasica este compusa din dintele sau dintii “falsi” care inlocuiesc dintii lipsa si doua sau mai multe coroane dentare, care servesc la ancorarea puntii pe dintii invecinati dintilor care lipsesc.

Puntile dentare sunt recomandate atunci cand unul sau mai multi dinti lipsa determina: afectarea fizionomiei si a aspectului, afectarea muscaturii – lipsa unor dinti determina migrarea atat a dintilor opusi dintilor lipsa cat si a dintilor de langa dintele care lipseste afectand astfel vorbirea.

Lipsa dintilor schimba forma fetei si atunci trebuie sa inlocuim dintii lipsa prin punti dentare.

Puntea dentara poate fi din ceramica se este montata pe o armatura de aliaj metalic(aliaj cu crom, cobalt, nichel si chiar aur) sau mai estetica, din ceramica, montata pe o armatura de zirconiu sau chiar simplu de ceramica.

Atunci cand lipsesc mai multi dinti se poate apela la inserarea unor implante care sa serveasca drept suport pentru o punte dentara.

Puntile se pot realiza clasic in laboratorul dentar sau modern in cabinetul stomatologic.

Ingrijirea puntii dentare este foarte importanta.

Trebuie sa practicati o igiena dentara corespunzatoare:

    • Curatati puntile dentare in fiecare zi si preveniti cariile dentare, respiratia urata si bolile gingivale
    • Curatati spatiul de sub dintele fals in fiecare zi
    • Pastrati dintii restanti sanatosi deoarece acestia servesc drept sprijin pentru puntea dentara
    • Cel putin odata pe an trebuie verificat de catre medicul dentist nivelul igienei si trebuie facut un detartraj, periaj profesional si airflow.
    • Spalati dintii de cel putin doua ori pe zi si folositi ata dentara zilnic
    • Trebuie curatat cu ata dentara si spatiul dintre punte si dintii naturali
    • Achizitionati de la farmacie periute interdentare care sa va ajute sa curatati spatiile greu accesibile
    • Razuitorul de limba este un mijloc auxiliar de mentinere a igienei bucale care va va ajuta sa indepartati bacteriile urat mirositoare de pe limba
    • Dusul bucal este un mijloc modern de mentinere a igienei bucale
    • Mancati alimente moi sau alimente taiate in bucati mai mici pana va acomodati cu puntea dentara
    • Mancati echilibrat si sanatos pentru a avea o stare buna de sanatate
  • Stomatologie pedriatica (pentru copii)

DINTII DE LAPTE

“Dintii de lapte sunt acei dinti care nu au radacina, se strica repede si nu are rost sa-i tratam ca si-asa se schimba.”

Din pacate, aceasta idee preconceputa dainuie si-n ziua de azi. GRESIT!!!

Dintii de lapte sunt primii dinti care apar pe arcade : de sanatatea lor depinde trainicia dintilor definitivi. E-adevarat, au o viata scurta, dar trebuie ingrijiti ca si cum i-am pastra pentru totdeauna. Este greu sa obisnuiesti copilul mic sa se spele corect pe dinti. Dar nu este imposibil!!

Este foarte important sa obisnuim copilul cu vizitele periodice la dentist, inainte sa doara ceva.

Dintisorii de lapte sunt mult mai fragili si mai vulnerabili la atacul carios decat dintii permanenti. De aceea, depistarea din timp a unei carii si tratarea ei in stadiul incipient, usureaza mult munca medicului dar mai ales, scuteste copilasul de episoade neplacute precum durerea, masticatia dificila, mirosul urat.

Cand apar dintii de lapte?

Dintii de lapte apar in gurita de la varsta de 6 luni, erupand cate un grup dentar la un interval de aproximativ 6 luni. Iata ordinea aparitiei:

    • incisivii 6-12 luni
    • primul molar 12-18 luni
    • caninii 18-24 luni

Pentru ca exista o mare variabilitate in timpul de eruptie, vorbim de intervale si nu de date precise!!! Astfel, daca primii dintisori apar pe arcada la 4-5 luni de viata sau la 9 luni , nu inseamna ca este ceva in neregula cu copilasul.

Nici vorba veche din batrani cum ca, daca dintii ies mai repede se strica mai repede, nu este valabila. Daca avem grija de ei, vor fi sanatosi pana la aparitia dintilor permanenti.

De obicei, primii dintisori care apar in gurita sunt incisivii centrali inferiori (doi dintisori pe mijlocul gingiei de jos). Apoi apar incisivii centrali superiori(sus, pe mijlocul gingiei). Urmatorii sunt incisivii laterali superiori (sus, de-o parte si de alta a incisivilor centrali). Ultimii din grupul dintilor incisivi sunt incisivii laterali inferiori(jos, de-o parte si de alta a incisivilor centrali). Frecvent se intampla ca acesti dintisori sa apara simultan. Nu este o problema. Singurul care are mai mult de “luptat” este bebelusul : posibil sa existe un disconfort marit.

Exista situatii rare cand bebelusul se naste cu dinti sau acestia apar in prima luna de viata: dinti conatali sau neonatali. Urmatorul dintisor care erupe este primul molar temporar: o maseluta care-si face aparitia in spate, pe gingie, lasand un spatiu liber (alarmant pentru unii parinti) dupa incisivul lateral. Este absolut normal acest spatiu: curand va fi ocupat de canin. De regula apar mai intai maselutele de jos, apoi cele de sus. Exista posibilitatea ca ele sa erupa deodata. Dupa primul molar temporar este randul caninului sa completeze spatiul ramas liber intre cei doi dinti amintiti mai sus. In jurul varstei de doi anisori apare si al doilea molar, ultimul din seria dintilor de lapte (in spatele primului molar temporar).

Avem dintisori, cum sa-i ingrijim?

La finele perioadei de eruptie a dintilor de lapte copilasul are 20 de dinti in gurita. Este momentul sa invete sa numere pana la 20, ajutat indeaproape de parinti. Caci in perioada dentitiei temporare parintii sunt cei care trebuie sa depuna eforturi considerabile pentru pastrarea sanatatii orale a copiilor. Imaginatia, jocul, competitia sunt doar cateva metode de-a imprieteni copilul cu periuta si pasta de dinti si cu cabinetul de medicina dentara.

ATENTIE , copilasul trebuie sa se spele pe dinti de placere, nu de frica!!!Periuta si pasta de dinti trebuie sa fie adaptate varstei copilului!Parintii trebuie sa inteleaga importanta ingrijirilor oro-dentare oferite copilului in aceasta perioada, modalitate prin care se poate obtine o sanatate normala a acestor structuri, de-a lungul intregii vieti.

Specialistii recomanda ca prima vizita a copilului mic la dentist sa fie planificata la 6 luni de la nastere sau dupa eruptia primului dintisor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 1an. Se examineaza atent gurita micului pacient. Este recomandata si examinarea parintilor demonstrat fiind faptul ca transmiterea Streptococului mutans de la mama la copil este frecventa. Consilierea parintilor in ceea ce priveste ingrijirea dintisorilor proaspat erupti este absolut necesara.

In aceasta perioada copilul isi formeaza obiceiul de a-si suge degetul si/sau suzeta. Este absolut normal. Totusi este bine de incurajat copilul sa foloseasca suzeta, nu degetelul.

De ce? In momentul in care va trebui sa-l dezobisnuim va fi mult mai usor sa indepartam suzeta. Degetul ramane “la indemana” toata viata. Exista copii care pastreaza acest obicei la varste inaintate (7-8ani). Sugerea degetului dupa terminarea eruptiei dintilor temporari duce la aparitia unor deformari osoase si dentare cu repercusiuni grave asupra dezvoltarii generale a organismului. Dintre doua rele il alegem pe cel mai putin rau.

Caria circulara sau caria de biberon

Folosirea improprie a suzetei si/sau a biberonului duce la aparitia cariei circulare (carie de biberon). Este situatia extrem de neplacuta cand dintisorii de sus (incisivii centrali si incisivii laterali superiori) sunt distrusi (“topiti”) pana la nivelul gingiei. In functie de gravitatea cazului, pot fi antrenati si alti dinti .

De ce este considerata o situatie grava din punct de vedere al sanatatii dentare ?

Caria de biberon apare devreme (1-2 anisori) , distruge dintisori care ar trebui sa ramana sanatosi pana la varsta de 6-7 ani (cand sunt inlocuiti de dintii permanenti), creeaza un disconfort atat copilului cat si parintilor (estetic, masticator, fonetic), durere , mici abcese (pungute de puroi la
nivelul gingiei) si pune in pericol starea de sanatate a dintilor permanenti prin infectiile care se pot propaga prin aceste leziuni carioase.

Care este cauza?

Biberonul cu lichide indulcite tinut in gurita in loc de suzeta (copilasul adoarme cu biberonul in gura) creeaza un mediu adorat de bacterii si pune in pericol integritatea structurilor dentare. De asemenea, suzeta inmuiata in miere, zahar, lichide dulci va linisti copilasul pe moment, dar in scurt timp va afecta ireversibil dintisorii de lapte.

Importanta dintilor de lapte

Ce se intampla daca extragem dintii de lapte care nu mai pot fi tratati , care dau dureri si pot periclita starea de sanatate a dintilor permanenti?

Daca dintisorii de lapte se indeparteaza de pe arcada cu mult timp inainte de perioada de eruptie a dintilor permanenti exista riscul inchiderii spatiului ocupat de dintele bolnav (dintii vecini se apropie). In felul acesta, dintele permanent care ar trebui sa ocupe locul dintisorului bolnav nu va mai avea loc sa erupa : fie va ramane “blocat” in interiorul osului maxilar, fie va iesi acolo unde va gasi un pic de loc, intr-o pozitie necorespunzatoare, cu repercusiuni grave asupra starii de sanatate a aparatului dento-maxilar.

Inlocuirea dintilor temporari

Acest proces este conditionat de diferentele de marime intre dintii temporari si permanenti. Aparitia diastemelor si tremelor (spatii intre dintii de lapte , “dintii se indeparteaza unii de altii”), expresie a cresterii maxilarelor, asigura de obicei spatiul necesar pentru o inlocuire armonioasa. Alteori, mai ales incisivii inferiori, isi pastreaza in eruptie pozitia linguala , care se corecteaza spontan, sub influenta presiunilor
limbii, o data cu cresterea maxilarelor. Este situatia alarmanta pentru majoritatea parintilor, cand incisivii centrali inferiori de lapte nu au cazut inca si deja omologii lor permanenti isi fac aparitia in spatele acestora.

Inlocuirea dintilor temporari se face in doua etape:

    • inlocuirea incisivilor 6-9 ani
    • inlocuirea zonei de sprijin 9-12ani
  •  Tratamentul de canal radicular (Scoaterea nervului)

 Toata lumea cand aude de scos de nerv devine irascibila si nervoasa si primul instict este – Mai bine nu ma mai duc la stomatolog ca sigur ma doare!!!

Cabinetul stomatologic din Cluj-Napoca Dr. Mara  Campeanu va asigura ca stomatologia poate fi si fara durere. Noile anestezice si noile echipamente va ofera confort si relaxare chiar si atunci cand trebuie sa scoateti un nerv.

Un dinte infectat, foarte grav sau unul care e afectat de carie, poate fi salvat uneori prin scoaterea nervului, adica indepartarea pulpei dintelui si tratarea canalului radicular.

Atunci cand pulpa aflata in interiorul dintelui este afectata, de obicei apare durerea si imfalmarea.Daca nu se trateaza dintele trebuie extras.

La cabinetul stomatologic din Cluj-Napoca Dr. Mara Campeanu extractia este intr-adevar ultima metoda la care apelam.

Tratamentul de canal este facut de catre stomatolog tocmai pentru a indeparta nervul inflamat sau necrozat (mort)din interiorul dintelui, astfel incat locul unde a fost initial nervul, sa devina curat pentru a putea fi inserata o obturatia de canal. Prin aceste manopere se previne infectarea canalului radicular si a osului invecinat dintelui.

Tehnica extractiei de nerv s-a perfectionat, iar datorita imbunatatirilor tehnologice din ultimilor ani, un dinte, care in urma cu cativa ani ar fi trebuit sa fie scos, azi poate fi salvat.

Cabinetul stomatologic Dr.Mara Campeanu este dotata cu aparatura moderna de detectare a varfului radacinii si de largire a canalelor radiculare, astfel incat canalul radicular este obturat corect pe toata lungimea lui.


Galerie foto