Centrul Medical Dr. Vincze Gheorghe - Servicii medicale

Cluj-Napoca
2132

Date de contact

Telefon
0264 414 677

Mobil
0745 286 952; 0745 174 172


Site

www.varicecluj.ro


Localizare

Cluj-Napoca
judetul Cluj

Adresa
Str. Nicolae Pascaly, nr. 7

Servicii medicale

1. VARICE

  • CE SUNT? DE CE APAR?

Circulatia sangelui ( circulatia sangvina ) se realizeaza printr-un ,,sistem tubular “numit sistemul circulator sangvin format din inima si vase .

In acest sistem exista :

    • o "pompa" - inima
    • un tur – ce duce sangele de la inima spre periferie , numit sistemul arterial.
    • un retur - ce aduce sangele de la periferie la inima , numit sistemul venos .

Varicele apartin returului adica sistemului venos .

Sangele venos este colectat prin doua retele venoase :

    • reteaua venoasa profunda (indicata pe plansa cu culoarea albastru deschis  ) - situata sub fascia musculara ( structura care acopera muschii ) , numita sistem venos profund
    • si o retea venoasa superficiala ( indicata cu culoarea albastru inchis  ) – situata deasupra fasciei musculare si deasupra fasciei musculare , intre aceasta fascie si piele numita sistem venos superficial

Sistemul venos superficial al membrelor inferioare (al picioarelor) are doua vene mai mari ca doua trunchiuri numite:

    • vena safena mare (sau vena safena magna sau vena safena interna) - (cifra 2)
    • vena safena mica (sau vena safena parva sau vena safena externa ) - (cifra 6)

Vena safena mare - numita astfel deoarece este cea mai mare dintre cele doua vene safene , isi are originea in partea interna a gleznei (adica spre piciorul celalalt) si ,,calatoreste ” pe partea interna a gambei si coapsei pana in regiunea inghinala unde se uneste cu o vena profunda – cea mai mare vena a membrului inferior ( a piciorului ) numita vena femurala comuna. (cifra 3)

Vena safena mica – porneste tot de la nivelul gleznei dar din zona din spatele gleznei si usor spre exterior si "calatoreste" prin partea din spatele gambei pana in spatele genunchiului (regiunea poplitee) unde se varsa intr-o vena profunda numita vena poplitee. (cifra 5)

In locul unde cele doua vene safene se unesc cu cele doua vene profunde, venele safene formeaza o curba numita crosa (ca si o gasca de fantana). Aceste crose (indicate cu cifrele  1 si 4) sunt necesare ca cele doua vene safene (mare si mica) sa se poata unii cu venele profunde (vena femurala comunarespectiv vena poplitee) care sunt mai profunde sub muschi. Mai exista si alte vene profunde  la membrul inferior (picior) (indicate  la gamba cu cifra 7)

La acest nivel al crosei exista totdeauna niste ramuri venoase (afluenti venosi) formeaza o crosa (indicate cu cifra 9). Tratamentul corect al acestor ramuri reprezinta cheia succesului ca varicele sa NU mai reapara niciodataTratamentul corect. (va rugam sa urmariti inregistrarea de la subcapitolul "TRATAMENTUL CORECT AL VARICELOR").

Mai exista si alte comunicari (in mod normal mai mici) intrevenele profunde si venele superficiale  indicate cu cifra 8),numite vene perforante, numite astfel deoarece aceste vene "perforeaza" fascia musculara in anumite zone realizand conexiuni mai mici intre venele profunde si venele superficiale ( se poate  observa mai detaliat conexiunea realizata de venele perforante in imaginea alaturata).

La unele persoane cele doua vene safene mare si mica sunt unite de  vena GIACOMINI (indicata partial cu cifra 12 - doar portiunea din spatele genunchiului si un scurt traseu spre interiorul  coapsei ) care urca din spatele genunchiului (regiunea poplitee) unde este conectata cu vena safena mica  trecand spre interiorul coapsei  si ajunge in fata in regiunea inghinala unindu-se cu venasafena mare.

Sensul normal de curgere a sangelui prin vene este:

    • spre inima
    • si dinspre venele superficiale spre cele profunde

Acest sens de curgere se poate realiza datorita valvelor venoase situate in toate venele situate sub nivelul inimii, fie vene profunde , vene superficiale sau venele perforante .

Intr-o vena sanatoasa cand valvele sunt" in pozitia deschis "sangele curge numai in sensul bun fiind,, atras in sus " de inima care se dilata dupa contractie si de torace in timpul expiratiei si ,, propulsat de jos in sus "de contractia musculaturii gambei in timpul mersului iar cand valvele sunt ,,in pozitia inchis " este impiedicata curgerea sangelui in sensul opus si astfel sangele ,,NU VA CADEA" spre degetele de la picioare.

vena

Varicele sunt vene dilatate anormal de mult incat valvele venoase din interiorul venelor nu se mai pot inchide si sangele va "cadea" printre valve spre degetele de la picioare "fenomen numit REFLUX" .

Varicele sunt clasificate in varice primare si varice secundare .

Varicele primare sunt varicele comune (despre care stie toata lumea).

Varicele secundare apar in urma altor boli ( adica "secundare" altor boli ). Cel mai frecvent varicele secundare apar in urma unei tromboflebite profunde ( tromboze venoase profunde ).

Varicele primare apar datorita mostenirii unei gene ( de la parinti , bunici ) care produce o substanta numita colagen de mai slaba calitate la persoanele care au varice fata de colagenul de buna calitate al persoanelor fara varice .

Acest colagen de mai slaba calitate intra in structura venelor ca material principal de rezistenta .

Deci persoanele care au mostenit acest colagen au vene cu pereti mai slabi , care vor ceda sub greutatea coloanei de sange si se vor dilata iar valvele venoase nu mai reusesc sa se inchida - INCOMPETENTA VALVULARA , astfel valvele NU mai pot sa-si indeplineasca rolul lor de a realiza un circuit al sangelui NUMAI SPRE INIMA si sangele va "cadea" spre degetele de la picioare - REFLUX . (Observati imaginea alaturata)

vena
Astfel acest sange care ,, cade “ printre valve va crea presiune din ce in ce mai mare (pe masura ce se dilata vena mai mult) si aceasta presiune duce la dilatari anormale ale venelor numite VARICE .

Pot sa se dilate si venele perforante ceea ce duce deasemenea la imposibilitatea inchiderii valvelor situate in aceste vene perforante ("incompetenta valvulara") si sangele nu va mai circula numai din venele superficiale (venele de deasupra muschilor) inspre venele profunde (venele de sub muschi) ci si invers (mai mult invers pentru ca presiunea in venele profunde e mai mare decit in venele superficiale).

Peste factorul congenital (mostenirea genetica) ce sta la baza bolii varicoase se adauga si alti factori : sarcina , obezitatea , conditiile de munca in ortostatism prelungit (statul prelungit in picioare), pozitia sezanda indelungata  exemplu : calatorii lungi cu automobilul , autocarul , avionul) , ridicarea de greutati , suflatorii din industria sticlei , suflatori in instrumente muzicale si alti factori.

2. TROMBOFLEBITA PROFUNDA

tromboflebita profunda cluj

Este o complicatie grava cu formarea de cheaguri in venele profunde (venele de sub muschi) , cu risc mare (mult mai mare ca in cazultromboflebitei superficiale) ca aceste cheaguri sa ajunga purtati de curentul sangvin la inima si apoi la plamani producindu-se EMBOLIA PULMONARA (UNUL DIN 4 PACIENTI MOARE) si chiar daca cheagul nu ajunge la inima si plamani producand embolia pulmonara prezentacheagului in vena profunda risca sa afecteze grav sanatatea piciorului dupa cum se poate observa in imaginea alaturata.

Aproape in toate cazurile de tromboflebita profunda evolutia este spre agravare progresiva in lipsa unui tratament CORECT, tratament care de cele mai multe ori poate dura toata viata .

Cheagul format in interiorul venei profunde va fi lizat (topit) in luni sau chiar in ani dar in acest proces vor fi deteriorate valvele din interiorul venei  - (descrierea detaliata a valvelor venoase cu rolul lor foarte important se gaseste la subcapitolul ,, CE SUNT  VARICELE ? DE CE APAR VARICELE?"). Unele valve poate vor fi rupte complet, altele partial , vor fi retractate (scurtate) si nu vor mai putea asigura o circulatie buna a sangelui doar spre inima cum este normal in vene ci o parte din sangele venos , (sange incarcat cu produsi toxici de metabolism care ar fi trebuit sa ajunga la ficat, plamani, rinichi sa fie detoxificat) va cadea spre degetele de la picioare (se numeste reflux) la fel ca in boala varicoasa dar acest reflux este aproape in toate cazurile MAI GRAV comparativ cu refluxul din boala varicoasa (exceptia este atunci cand varicele sunt foarte mari si au o cantitate de sange mai mare ca o vena profunda).

Acest reflux al sangelui (adica recaderea sangelui spre degetele de la picioare) va produce aceleasi simptome si complicatii ca boala varicoasa dar aproape intodeauna mai grave: durere si senzatie de tensiune la nivelul gambei, edem, induratie, hiperpigmentatie, risc de retromboza (formarea din nou a altor cheaguri), hemoragie, ulcere.

3. TELEANGIECTAZII

  • CE SUNT "VINISOARELE" ?

Teleangiectazie-dilatatie permanenta a unui vas situat in derm (piele).Teleangiectaziile formeaza linii fine violete, rosii de citiva milimetrii pana la citiva centimetrii lungime drepte sau sinuoase , grupate adesea sub forma unei "panze de paianjen" .Ele pot fi situate la nivelul coapsei , gambei , labei piciorului dar pot aparea si la fata .

  • LA CINE APAR ? 

Frecvent apar la persoane care au rude de sange cu teleangiectazii.Ele pot sa apara atit la femei cit si la barbati dar cu o predispozitie mult mai mare la femei mai ales dupa sarcina .Teleangiectaziile pot fi intilnite impreuna cu venele varicoase la aceeasi persoana cind este necesara rezolvarea venelor varicoase si apoi a telengiectaziilor sau pot exista la persoane care nu au vene varicoase.Teleangiectaziile reprezinta o problema estetica larg raspindita.

  • DACA POATE FI EVITATA APARITIA LOR?

In general se considera ca nu pot fi prevenite aparitia teleangiectaziilor; s-a constatat ca purtarea ciorapilor compresivi, mentinerea unei greutati corporale normale, efectuarea de exercitii fizice poate sa ajute .

4. INSUFICENTA LIMFATICA

INSUFICIENTA LIMFATICA (sau EDEMUL LIMFATIC sau LIMFEDEMUL) este acumularea limfei in exces la nivelul unei anumite zone a organismului, zona a organismului care se tumefiaza (se umfla), datorita unui defect de functionare a circulatiei limfatice (unei circulatii insuficiente de unde si denumirea deinsuficienta limfatica).

Insuficienta limfatica se intalneste cel mai frecvent la nivelul membrului inferior (piciorului) si intr-o masura mai mica la nivelul membrului superior (mainii).

Edemul limfatic (edem inseamna tumefactie, umflatura) in stadiile de inceput este moale iar dupa o perioada mai lunga de boala edemul devine mai dur , fibros , tegumentul (pielea) are un aspect "cartonat" si cu diverse modificari la nivelul pielii : ingrosare a pielii , aparitia de vezicule cu limfa care odata sparte se transforma in rani ce se pot infecta foarte usor datorita afinitatii microbilor pentru lichidele bogate in proteina cum este limfa ("sangele alb") si se trateaza foarte greu deoarece infectia a aparut intr-o zona a corpului care era bolnava inca inainte de infectie (cand infectia apare intr-o zona ce era inainte sanatoasa se va trata mult mai usor fiind conditii mai bune de vindecare).

5. VARICE VULVARE SI VAGINALE

  • CE SUNT VARICELE VULVARE SI VARICELE VAGINALE ?

Este necesar poate a reamintii pe scurt ce sunt venele si ce sunt varicele. (explicatii detaliate despre vene si despre varice in general se gasesc in primul capitol I. 1.CE SUNT VARICELE ? DE CE APAR VARICELE?).

Venele sunt vase de sange care transporta sangele dinspre periferia organismului spre inima .Pentru a realiza aceasta toate venele situate sub nivelul inimii au in interiorul lor valve, care se inchid si se deschid , permitind sangelui sa curga intr-un singur sens spre inima .Daca venele se dilata mai mult decat este normal valvele nu se mai pot inchide si sangele nu va mai putea fi condus numai spre inima ci va ,, cadea “ in sens invers spre degetele de la picioare , iar presiunea sangelui care ,, cade “ inspre degetele de la picioare va dilata venele anormal de mult, putindu-se ajunge la diametre de 2 ori pana la 10-15 ori mai mare decat o vena normala iar aceste vene dilatate anormal se numesc VARICE ( cauzele dilatarii venelor si circulatia "inversa" a sangelui in vene sunt prezentate in detaliu tot in capitolul I. 1. CE SUNT VARICELE ? DE CE APAR VARICELE?) .

Varicele cel mai des intilnite sunt la nivelul membrelor inferioare (picioarelor) dar varicele pot fi intalnite si in alte regiuni ale corpului sau alte organe: varice esofagiene (care apar de exemplu in ciroza hepatica), varice vulvare , varice vaginale .

Anatomic venele vulvare si venele vaginale au comunicari cu: peretele pelvian , organele interne , venele mari din abdomen , venele de pe partea interna a coapsei .

Unele din varicele vulvare si varicele vaginale nu sunt depistate deoarece unele paciente nu se plang de aparitia acestora daca varicele vulvare sau varicele vaginale sunt asimptomatice (adica daca nu dor sau nu dau alte senzatii neplacute), femeile solicitind ajutor medical numai cand ele sunt simptomatice (adica dor sau dau alte senzatii neplacute ce vor fi detaliate pe parcursul acestei prezentari).

Un alt motiv de nedepistare a varicelor vulvare e este dat de faptul ca varicele vulvare pot fi observate cel mai bine cand pacienta sta in picioare dar in aceasta pozitie femeia nu poate sa-si observe usor varicele vulvare , mai ales in sarcina in a doua jumatate.

  • DE CE APAR VARICELE VULVARE SI VARICELE VAGINALE ?

Cauzele aparitiei varicelor vulvare si varicelor vaginale sunt impartite in doua mari categorii :

    • prima cauza sunt modificari aparute in sarcina
    • a doua cauza sunt boli ale venelor (de exemplu tromboflebite profunde) care realizeaza obstructii complete sau incomplete in venele ce aduc sangele de la membrele inferioare (picioare) si/sau din abdomen spre inima
  • VARICELE VULVARE SI VARICELE VAGINALE IN SARCINA SI DUPA SARCINA

Dintre femeile gravide aproximativ 10% au varice vulvare si aproximativ 5 % varice vaginale .

Varicele vulvare si varicele vaginale apar mai frecvent la a doua sarcina incepand cu luna a 5-a de sarcina si sunt cauzate de :

a.modificarile hormonale din sarcina , mai ales la femeile care sunt predispuse la boala varicoasa prin mostenire genetica, unele dintre aceste femei avind deja varice ale membrelor inferioare (ale picioarelor) inca inainte de sarcina, alte femei au in timpul sarcinii deodata sau aproape deodata varice atat la picioare cat si varice vulvare si/ sau varice vaginale .

b. presiunea realizata de uter in a doua jumatate a sarcinii (incepand cu luna a-5-a de sarcina) asupra venelor din abdomen

c. statul prelungit in picioare

d. ridicarea de greutati

e. tusea

f. alti factori

Dar s-a demonstrat ca rolul major in aparitia varicelor vulvare si al varicelor vaginale in sarcina il aumodificarile hormonale din sarcina .

  • VARICELE VULVARE SI VARICELE VAGINALE FARA LEGATURA CU SARCINA

Cauza aparitiei varicelor vulvare si a varicelor vaginale fara legatura cu sarcina este reprezentata de unobstacol complet sau incomplet situat in calea intoarcerii sangelui de la membrele inferioare (picioare) sau din abdomen spre inima .

Un obstacol in intoarcerea sangelui spre inima poate fi de exemplu o tumora din abdomen care comprima o vena sau mai multe vene realizand o presiune crescuta a sangelui in toate venele situate sub nivelul ei si care aduc sangele spre vena comprimata.

Alte obstacole pot fi malformatii congenitale ale venelor de la membrelor