Baby Swim - Servicii medicale

Cluj-Napoca
371

Date de contact

Telefon
0745 891 102


Site

www.babyswim.ro


Localizare

Cluj-Napoca
judetul Cluj

Adresa
str. Ion Mihalache, nr. 7

Servicii medicale

Generalităţi despre înotul bebeluÅŸilor

Apa, datorită proprietăţilor ei, are o influenţă pozitivă asupra dezvoltării fizice ÅŸi psihice a bebeluÅŸului. BebeluÅŸii care iau contact cu apa încă din primele luni de viaţă, capătă sentimente de încredere, curaj, precum ÅŸi o mare libertate a miÅŸcărilor în apă, ceea ce contribuie la dezvoltarea lor psihomotorie extrem de rapidă..

Legătura dintre bebeluÅŸ ÅŸi apă este specială. Timp de 9 luni fătul a trăit în siguranţă ÅŸi liniÅŸte în uterul matern. Perioada aceasta este evocată de fiecare bebeluÅŸ cu ocazia contactului cu apa ÅŸi, în bazin, ei retrăiesc în mâinile părinÅ£ilor aceeaÅŸi siguranţă. În bazin, în condiÅ£iile unei ape de calitate aflată la o temperatură corespunzătoare,bebeluÅŸul se liniÅŸteÅŸte ÅŸi pluteÅŸte cu uÅŸurinţă. Cu cât începem mai repede să participăm cu bebeluÅŸii la programele de activităţi acvatice, cu atât va fi mai vie pentru ei această amintire, tocmai de aceea activităţile pot începe deja de la 4 luni. Începerea activităţilor este influenÅ£ată ÅŸi de primele vaccinări obligatorii, fiindcă fiecare organism reacÅ£ionează altfel.

Începerea timpurie este recomantă ÅŸi din cauza reflexului de imersie, dar nu pentru faptul că acesta s-ar pierde cu timpul ci, pentru că reflexul respirator devine din ce în ce mai puternic cu creÅŸterea bebeluÅŸilor iar readucerea capacităţilor subacvatice ale bebeluÅŸilor va dura mai mult. Acest reflex se află printre reacÅ£iile de bază ale sistemului nervos central. Pe măsură ce creÅŸte, activitatea nervoasă este preluată de cortex ÅŸi reflexele primare dispar. Reflexul de imersie este înăscut, la bebeluÅŸi apare când obrazul lor ajunge în apă pentru a proteja căile respiratorii de pătrunderea apei. Datorită acestui reflex de imersie ÅŸi a miÅŸcării sub apă putem fortifica muÅŸchii respiratori a bebeluÅŸilor ÅŸi putem intensifica capacitatea lor pulmonară.

Acest reflex nu însemnă că-i putem Å£ine bebeluÅŸii oricât sub apă.

Este INTERZISÄ‚ scufundarea facultativă a bebeluÅŸilor fără o instruire în prealabil a adultului însoÅ£itor ÅŸi fără o supraveghere corespunzătoare!

În activitatea acvatică cu bebeluÅŸii important este bebeluÅŸul ÅŸi nu înotul. Nu este importantă performanÅ£a sau învăţarea cât mai rapidă a înotului . Cu ocazia activităţii comune – bebeluÅŸul, mama ÅŸi/sau tata - pe prim plan stă totdeauna buna dispoziÅ£ia ÅŸi jocul. Participarea ambilor părinÅ£i la programul de activitate acvatică a bebeluÅŸilor este esenÅ£ială în dezvoltarea comunicării nonverbale părinte-copil. Cu toÅ£ii dobândesc experienÅ£e comune de încredere ÅŸi se consolidează o legătură plină de dragoste.


Galerie foto